Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

2008.07.14

Trapattoni: nem ezt érdemelte Donadoni!

Létrehozva: 2008. július 8.
Trapattoni elítéli az olasz szövetség döntését
Fotó: Reuters
Trapattoni elítéli az olasz szövetség döntését

Giovanni Trapattoni kifakadt. A világhírű edzőlegenda, az ír futballválogatott szövetségi kapitánya nem bírta tovább, a maga sajátos módján, modorában kommentálta az olasz szövetség legutóbbi, hazája válogatottját érintő döntését és igazságtalannak nevezte az exkapitány, Roberto Donadoni leváltását.

Giovanni Trapattoni szerint nagy hibát követett el az Olasz Labdarúgó-szövetség, amikor szerinte túlságosan is elhamarkodottan rúgta ki a nemrég véget ért Európa-bajnokság után Roberto Donadonit a válogatott éléről.

Az edzőguru - aki 2000 és 2004 között gardírozta az azzurrókat - egyszerűen sportszerűtlennek nevezte a döntést, amely után a régi-új trénert, Marcello Lippit ültették le hazája nemzeti együttesének kispadjára az itáliaiak negyeddöntőbeli vereségét követően.

„Türelmesebbnek kellett volna lenniük az érintetteknek, amikor egy fiatal edző sorsáról döntöttek - kezdte Trap az egykori Milan középpályást védelmezvén, akit nem mellesleg számtalan irányból kritizáltak rosszul megválasztott taktikai és válogatásbeli hibái miatt.

„Úgy gondolom, azok, akiket beválogatott, remek idényt tudhattak maguk mögött, talán csak fizikálisan nem voltak a topon - folytatta Trapattoni. - Itt van például Luca Toni, aki a Bayern Münchennel szenzációs szezonon volt túl. Nüanszok döntöttek: a spanyolok elleni végzetes tizenegyespárbajnál Roberto nem számíthatott az eltiltott Pirlora, vagy a kispadon ülő Materazzira. Ennyin múlott. A szövetség nem viselkedett úriember módjára, amikor meghozta döntését. Donadoni egy új esélyt érdemelt volna. Ráadásul még élő szerződése volt a csapatnál."

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. A világbajnok mester eltökélten lát munkához, elege van a viareggiói strandból

Lippi: Újra érezni akarom a siker ízét!

 
Elkezdődött a második Marcello Lippi-korszak
 
Elkezdődött a második Marcello Lippi-korszak

Megtartotta első sajtótájékoztatóját Marcello Lippi, a világbajnok olasz labdarúgó-válogatott régi-új szövetségi kapitánya Rómában, az olasz szövetség (FIGC) székházában. A mester Francesco Totti és Alessandro Nesta visszatérését nem erősítette meg, ellenben hangsúlyozta, már a vb-selejtezőktől kezdve célratörő, modern futball, valamint egységes csapat kialakításán dolgozik majd.

A római Parco dei Principi szállodában tartott eseményen avatták újra fel posztján Marcello Lippit, aki senkinek nem szorult igazán bemutatásra, hiszen 2006-ban, Németországban 24 év után vezette világbajnoki címig a squadra azzurrát.

A mester azzal kezdte, rendkívül nagy boldogsággal tölti el, hogy újra a nemzeti csapatot irányíthatja, és egyáltalán nem tartja elvesztegetettnek a vb-cím óta eltelt két évet.

Elődjéről Roberto Donadoniról kifejtette, számos hasznos új játékost épített az együttesbe, és jó munkát végzett, még a vb-címvédő olasz válogatottól sem lehet szerinte azonban elvárni, hogy mindent megnyerjen.

Lippit szembesítették azokkal a pletykákkal, miszerint azért vállalta volna el újra az azzurrik vezetését, mert klubporondon nem talált magának munkát.

"Számos felkérést kaptam, köztük rendkívül vonzóakat is. Kluboktól és válogatottaktól egyaránt. Az első évben homokba dugtam a fejem, később egyre inkább foglalkoztatott a gondolat. Az utóbbi hetekben éreztem, hogy a közvélemény egyre inkább a visszatérésemmel foglalkozik, végül rendelkezésére álltam a szövetségnek, adósuknak éreztem magam."

Az olasz újságírók az Európa-bajnokság történéseit és a spanyolok látványos támadófutballjának sikerét látva kíváncsiak voltak arra is, milyen taktikai elképzelésekkel lát majd munkához a mester.

"Célratörő és modern futballt kell majd nyújtanunk egyszerre, valamint meg kell találnom a fiatalok és a rutinosabbak megfelelelő egyensúlyát a csapatban. A spanyolok helyzete egyébként nem hasonlítható a miénkhez. Hosszú, ínséges évek után értek fel a csúcsra, míg mi világbajnokként buktunk el az Eb-negyeddöntőben. Nekünk az olasz utat kell követnünk, nem maradhatunk hűtlenek a hagyományainkhoz."

Lippi nem kerülhette ki Francesco Totti és Alessandro Nesta idő előtti visszavonulásának ügyét. Válaszában a szakember leszögezte: "Tiszteletben kell tartanom a két játékos döntését. Nem akárkikről van szó, és számomra megfellebbezhetetlennek tűnik a döntésük. Én nem kényszerítek senkit a visszatérésre, hiszen ez elsősorban a futballistákon múlik, és ők már határoztak."

A hatvanéves tréner azt is hozzátette, a csapategységre és a futballisták pszichikai felkészítésére feltétlenül nagy hangsúlyt helyez majd.

Arra a kérdésre, hogy komolyan számol-e majd Antonio Cassanóval, így reagált: "minden 18-40 év közötti olasz futballista szóba kerülhet".

Az edző lényegében ugyanazzal a stábbal fog dolgozni, mint 2004 és 2006 között, az egyedüli "újonc" korábbi tanítványa, a Juventus kapusaként BL-győztes Angelo Peruzzi lesz